Hemen hemen her besi çiftliğinde bir tür yatak takımına ihtiyaç vardır. En iyi yatak seçimi, kullanılan yatak tipinin yanı sıra maliyet ve farklı ürünlerin bulunup bulunmadığına bağlı olacaktır. En iyi yatak malzemesi meme temizliği için en iyisi olmayabilir. Bu tür farklı sorun alanlarına ilişkin göreceli endişeler de yatak malzemesi önerilerini etkileyecektir.
İnek yatağının İstenilen Özellikleri
İyi yatak seçimlerinin arkasında iki itici faktör vardır. Biri inek konforu, diğeri çiftçi konforu. İkisinin bazı ortak alanları ve bazı farklı alanları var. Hem ineğin hem de ineğin çiftçisinin günün çoğunu yemi sütü işleyerek yatarak geçirmesi nedeniyle inek konforu kritiktir. Bu nedenle, yatağın üzerine yatmak rahat olmalıdır. İnekler büyük hayvanlar olduğundan, yatak örtüleri tek tip destek sağlamalıdır. Yazın serinlik ve kışın sıcaklık ineğin konforunu artıracaktır. Kuru yataklama, hem rahatlık hem de patojen büyümesinde azalma için her zaman kritiktir. Yaralanmanın önlenmesi için sağlam temeller önemlidir. Aşındırıcı olmayan yatak takımı hem rahatlığı hem de yaralanmayı azaltmayı destekler. Çiftçi konforu, ayrıca yatakların düşük maliyetli, iş gücü açısından verimli olmasını gerektirir.
Ahır Tasarımı Yatak Seçeneklerini Etkiler
Süt hayvanı ahırı hizalamasında birkaç format vardır. İneklerin istedikleri zaman serbestçe hareket edebildiği ve istedikleri yere uzanabildiği açık tip ahırlar var. Bu ahırların tipik olarak beton üzerinde ayrı besleme ve sulama alanları vardır. Bireysel tezgahları olan ahırlar da vardır. Bunlar, tek bir ineğin bir ahır içinde tutturulduğu bağlantı bölmeleri olabilir veya ineklerin ahırda hareket etmesine izin verilen serbest bölmeler olabilir, ancak ahır, bir ineğin ayakta durabileceği veya uzanabileceği ayrı bölmelere bölünmüştür. . Bağlı duraklı ahırlarda bireylere yem ve su sağlanırken, serbest duraklı ahırlarda inekler yem ve su istasyonlarına hareket eder. Farklı yataklamaların artıları ve eksileri, ahır tasarımına bağlı olacaktır.
Özel Yatak Seçenekleri (alfabetik sırayla)
Kompost veya aslında kompostlama materyali, açık tip ahırlarda yataklık olarak kullanılır. Ağaç talaşı veya talaş gibi bir malzemenin yaklaşık 12-18 inç’i ilk olarak ahıra serilir. Gübre yavaş yavaş birikir. Sağım sırasında ahır günde iki kez 8-12 inç derinliğe kadar havalandırılmalıdır. Talaş veya talaş gerektiğinde haftalık olarak eklenir. Paket 4 ft’ye kadar yükselebilir ve tarlalara yayılmak üzere yılda bir veya iki kez çıkarılır. Bu sistem, çok iyi havalandırma (yüksek kasnak yapıları baskındır) ve ayrıca sağım sırasında mükemmel meme temizliği gerektirir. Yem ve su, genellikle beton zemin üzerinde olmak üzere ayrı ara sokaklarda tutulur. Bu sistem inekler için çok rahat bulunmuş ve ayak ve bacak sağlığı bu yataklama sistemini kullanmanın olumlu yönleri olarak rapor edilmiştir. İnek başına 100 ft2’ye kadar tavsiye edilir.
Çeşitli malzemelerden üretilen jeotekstil şilteler ticari olarak mevcuttur. Bunlar ya bağlı stall ya da free stall ambarlarda kullanılabilir. Bunların su geçirmez dış yüzeyleri vardır ve kauçuk kırıntıları, polietilen köpük ve su gibi çeşitli malzemelerle doldurulmuştur. Yatak takımı gerektirmediği için pazarlanıyorlar, ancak araştırmalar gösteriyor ki (bkz. Bernard ve diğerleri ve Tucker ve Weary) yatak takımlarının eklenmesi şilteleri inekler için çok daha çekici hale getiriyor. Şilteler genellikle sıralar halinde yerleştirilir, birbirine tutturulur ve tipik durak boyutlarına uyacak şekilde çeşitli boyutlarda gelir.
Kağıt fabrikalarının yakınında ucuza temin edilebilir. Kıyılmış geri dönüştürülmüş gazete kağıdı da süt ürünleri yatakları için kullanılmıştır. Her ikisi de diğer yatak malzemeleri ile etkili bir şekilde karıştırılabilir. Kıymanın inceliği, yatak özelliklerini etkileyecektir.
Kumiyi bir yatak takımı seçimi olabilir. Bağlantı durağında veya serbest duraklı ahırda 6-8 inç derinlik önerilir. Kum inert bir malzeme olduğu için, patojenlerin büyümesini teşvik etme eğiliminde olmayacaktır, ancak gübre ile karıştırıldığında, gübre patojen büyümesini destekleyecektir. Partikül boyutu çok önemlidir. Çok küçük bir partikül boyutu (veya çok fazla organik madde karıştırılması) suyu çok iyi tutacaktır. Büyük parçacıkların (> 3 mm) üzerine yatması rahat olmayacaktır. Doğal olarak oluşan kum, kırma kayadan gelen imal edilmiş kuma göre daha yuvarlak kenarlara sahip olacak ve altlık olarak daha rahat olacaktır. Parçacık boyutu ve kum kalitesinin önemi hakkında daha fazla bilgi için aşağıda belirtilen Gooch ve Inglis belgesine bakın. Kumu yatak olarak kullanmanın potansiyel olarak olumsuz tarafı elden çıkarılır. Sıvı gübre işleme tesisinde, kum çökeltilmeli ve bertaraf edilmelidir. Ancak bu, temizlenmiş kumu yeniden kullanacak şekilde yapılabilirse, bir fayda olacaktır.
Talaş ve Ağaç talaşı , muhtemelen süt inekleri için en yaygın kullanılan yatak ürünleridir. Bertaraf sistemindeki mikroorganizmalar tarafından parçalanma avantajına sahiptirler, ancak mikroorganizmaların (patojenler) büyümesine izin verme dezavantajına sahiptirler. Yatağa kireç eklenmesi patojenlerin büyümesini azaltabilir. Talaşın daha küçük partikül boyutu, onu talaştan daha emici ve daha hızlı parçalanmasını sağlar. Bununla birlikte, küçük partikül boyutu, bakterilerin ve diğer zararlı patojenlerin hızlı büyümesi ile de ilişkilidir. Maliyet ve bulunabilirlik, malzeme seçiminde belirleyici faktörler olma eğilimindedir.
Saman iyi kompost yapar ve kompostlandığında hacim olarak talaş veya odun talaşından daha iyi azalır. Yatak örtüsü olarak saman kullanıldığında, hem hayvan konforunu artırmak hem de parçalanma süresini kısaltmak için partikül boyutunun küçük olması, tercihen 1/2 inçlik bir elek içerisine sığması önemlidir. Yatağın emiciliği ve hayvanlar için konfor, türlere ve pirzola boyutuna göre değişir. Saman, çiftlikte üretildiğinde çekici bir yatak alternatifidir.
Not: Maliyet ve iş gücü verimliliği ile inek konforu, yatak seçiminde büyük önem taşır.
Not: Ahır tasarımı yatak alternatiflerini etkiler
Bir yorum Yaz
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. tüm alanlar zorunludur